Чи потрібно чистити та змащувати велосипедний ланцюг?

     Будь-який механізм працює краще і довше, якщо його регулярно чистити та змащувати. Велосипедний ланцюг - не виняток! Та змащувати потрібно, тільки чистий і сухий ланцюг.

Як визначити, чи потрібно змащувати ланцюг?

     Момент, коли ланцюг необхідно змащувати можна визначити на слух. Якщо ланцюг, при обертанні педалей почав "скрекотіти" - значить, він потребує мастила, якщо ж йде м'яко і тихо – ні. У звичайних умовах, одного змащення рідким маслом повинно вистачити на 100-150 км, але при їзді в дощ, мастило вимивається набагато швидше.

Яке масло краще підходить для змащення ланцюга?

     Загалом, ланцюг можна змащувати будь-яким рідким маслом. Але краще скористатися спеціальним маслом для ланцюга, так як вони здатні відштовхувати бруд, в той час коли звичайні масла «збирають» весь бруд на собі. Крім рідких масел можна використовувати мастила, що загустівають після їх нанесення.

Як ефективно змастити ланцюг?

     Перед змащенням необхідно якомога краще очистити ланцюг. Сам ланцюг варто змащувати по зазору між бічними пластинами і роликами по обидва боки, по всій довжині. Після змащення, не завадить трішки прокрутити ланцюг на зірках, для рівномірного розподілу масла на ланках ланцюга. Після цього витерти ланцюг насухо! Ланцюг повинен бути сухим зовні, та змащеним в середині.

Чому ланцюг повинен бути чистим і сухим зверху та чому не варто його сильно заливати маслом?

     На замаслений ланцюг дуже швидко налипне пил та бруд, що в результаті перетвориться на густу брудну пісочну пасту, яка не продовжить життя вашому ланцюгу.

А що щодо мастила зірок касети і системи?

     При набіганні ланцюга на зірки, ролики ланцюга обкатують зуби зірок. Тертя між ними практично не виникає, тому змащувати зірки немає ніякого сенсу.

Чим і як краще чистити ланцюг?

     Найпростіший спосіб - сухе чищення звичайною ганчіркою. Але такий спосіб не дуже ефективний.  Більшого ефекту можна досягти, чистячи ланцюг за допомогою спеціальних очищувачів та дегрізерів, а також щіток, скребків чи спеціальних машинок для чищення ланцюга.

      

Зворотній зв`язок